Prezentare facultate
Prezentarea Facultății de Științe Economice
Facultatea de Ştiinţe Economice Bucureşti funcţionează în cadrul Universităţii Spiru Haret în actuala structură începând din anul universitar 2015-2016, în conformitate cu H.G. nr. 575/15.07.2015.
Sediul Facultăţii este situat în Bucureşti, Str. Fabricii nr. 46G, sector 6, Campus Didactica, deţinut în proprietate de către Universitatea Spiru Haret.
Noua alcătuire a facultăţii a fost stabilită prin Hotărârea Senatului Universităţii Spiru Haret nr. 443 din 29 septembrie 2014, care decidea unificarea celor trei facultăţi din ramura de ştiinţă Ştiinţe economice cu sediul în Bucureşti, respectiv a Facultăţii de Management Financiar-Contabil Bucureşti, Facultăţii de Marketing şi Afaceri Economice Internaţionale şi a Facultăţii de Finanţe şi Bănci.
Istoricul celor trei facultăţi economice fuzionate în anul 2015 reflectă procesul de diversificare a ofertei educaţionale a Universităţii în cei 25 de ani de activitate.
Datând din anul 1991, Facultatea de Management Financiar-Contabil Bucureşti a contribuit prin autorizarea în anul 1995 a specializării Management Financiar-Contabil, respectiv prin acreditarea sa, în anul 2002, cu specializarea Contabilitate şi Informatică de Gestiune, la acreditarea Universităţii Spiru Haret prin Legea nr. 443 din 5 iulie 2002.
Iniţiată în cadrul Facultăţii de Marketing şi Comerţ Exterior în anul 1996, specializarea Marketing a fost autorizată în anul 1996 şi acreditată în anul 2004, funcţionând din anul 2006 în cadrul Facultăţii de Marketing şi Afaceri Economice Internaţionale.
La rândul ei, specializarea Finanţe şi Bănci a fost autorizată în anul 2002, respectiv acreditată în anul 2009.
Începând din anul 2005, odată cu trecerea la sistemul de învăţământ „Bologna”, Universitatea Spiru Haret a avut ca principal obiectiv diversificarea ofertei educaţionale atât prin structura programelor de studii de licenţă, cât şi a programelor de studii de masterat.
De asemenea, pentru o acoperire completă a cererilor studenţilor au fost organizate programe de studii universitare de licenţă la toate cele trei forme de învăţământ: învăţământ cu frecvenţă (IF), învăţământ cu frecvenţă redusă (IFR) şi învăţământ la distanţă (ID).
În cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice sunt organizate în prezent (HG 376/18.05.2016) programe de studii universitare de licenţă în domeniile:
ü Contabilitate – Specializarea Contabilitate şi informatică de gestiune, programe de studii pentru formele de învăţământ IF- acreditat şi ID-autorizat;
ü Management - Specializarea Management, programe de studii pentru formele de învăţământ IF-acreditat, IFR-autorizat, ID-autorizat;
ü Marketing - Specializarea Marketing, programe de studii pentru formele de învăţământ IF-acreditat, ID-autorizat;
ü Finanţe - Finanţe şi bănci, programe de studii pentru formele de învăţământ IF-acreditat, IFR-autorizat, ID-autorizat;
ü Administrarea afacerilor - Specializarea Economia comerţului, turismului, serviciilor şi managementului calităţii, program de studii pentru forma de învăţământ IF-autorizat.
Continuarea studiilor universitare de licenţă se face în cadrul programelor de studii universitare de masterat acreditate (HG 402/02.06.2016) pentru forma de învăţământ IF, în domeniile:
ü Contabilitate – programele de studii Audit financiar contabil; Contabilitatea agenţilor economici şi a instituţiilor publice; Contabilitatea şi gestiunea fiscală a firmei;
ü Marketing – programele de studii Maketingul şi managementul operaţiunilor logistice; Maketingul şi managementul serviciilor; Marketing şi relaţii publice în afaceri;
ü Finanţe – programele de studii Bănci şi pieţe financiare; Finanţe, bănci şi asigurări; Managementul activităţilor financiar-bancare; Managementul şi finanţarea proiectelor; Managementul şi finanţarea proiectelor publice şi private.
Misiunea Facultăţii de Ştiinţe Economice Bucureşti este didactică şi de cercetare.
Organizarea studiilor de licenţă şi masterat vizează pregătirea şi formarea viitorilor economişti, specialişti în domeniile contabilitate, management, marketing, administrarea afacerilor şi financiar-bancar, asigurând acestora şanse reale în competiţia de pe piaţa liberă a forţei de muncă precum şi în dezvoltarea activităţii de cercetare ştiinţifică, stimularea gândirii şi a forţelor creatoare, valorificarea multilaterală a procesului de creaţie ştiinţifică în domeniul economic.
Pentru îndeplinirea misiunii asumate, în cadrul facultăţii sunt create toate premisele pentru a asigura tinerilor absolvenţi însuşirea unui volum însemnat de cunoştinţe teoretice, precum şi formarea acelor deprinderi practice necesare abordării eficiente a pieţei româneşti şi a pieţelor internaţionale. În acest sens sunt asigurate baza materială şi infrastructura corespunzătoare, adecvate cerinţelor actuale ale învăţământului superior, misiunii şi obiectivelor facultăţii.
Studenţii au acces la informaţiile necesare, precum şi la materialele didactice existente în biblioteca facultăţii şi în spaţiul virtual, ceea ce le permite o documentare adecvată şi un transfer de informaţii rapid şi eficient.
Facultatea de Ştiinţe Economice Bucureşti dispune de un corp profesoral adecvat misiunii asumate, caracterizat prin prestigiu profesional şi didactic şi o bogată experienţă practică.
Cadrele didactice ale facultăţii au competenţele profesionale şi pedagogice pentru a transmite studenţilor cunoştinţele şi competenţele necesare înţelegerii mediului economic în care acţionează, iniţierii şi dezvoltării unei afaceri, organizării şi conducerii unei firme.
În ultimii 15 ani metodele tradiţionale de predare-învăţare au fost în mod gradual reorientate spre învăţarea centrată pe student. În concordanţă cu acest obiectiv strategic au fost redefinite şi obiectivele generale şi specifice ale proceselor didactice şi de cercetare.
Obiectivele generale ale organizării proceselor didactice şi aplicative avute în vedere pentru organizarea şi derularea programelor de studii universitare de licenţă şi masterat sunt:
– dezvoltarea de relaţii de parteneriat didactic şi ştiinţific cu instituţii de specialitate din România şi din Uniunea Europeană;
– promovarea calităţii şi a eficienţei în procesele educaţionale;
– asigurarea unei pregătiri adecvate pentru facilitarea accesului absolvenţilor pe piaţa muncii;
– adaptarea programelor de studii la realităţile economice actuale şi la exigenţele pieţei muncii;
– implementarea principiilor managementului calităţii în procesul de elaborare şi adaptare a planurilor de învăţământ şi a fişelor disciplinelor.
Obiectivele specifice avute în vedere de întregul personal didactic al Facultăţii de Ştiinţe Economice Bucureşti se referă la:
– asigurarea însuşirii cunoştinţelor şi competenţelor de actualitate din domeniul economic;
– promovarea în procesul didactic a metodelor moderne de predare şi seminarizare folosind tehnologiile IT: proiectarea audio-video, utilizarea platformei de e-learning Blackboard, sisteme de comunicare la distanţă prin Internet;
– asigurarea materialelor didactice pentru toate disciplinele prevăzute în planul de învăţământ, atât pentru studiile de licenţă, cât şi pentru cele aferente studiilor universitare de masterat;
– dezvoltarea activităţilor derulate în cadrul centrului de asistenţă şi consiliere în carieră pentru a asigura o mai bună integrare în muncă a absolvenţilor;
– accesarea programelor de cercetare naţionale şi europene cu scopul de a obţine surse alternative de finanţare pentru susţinerea planului de cercetare anual şi a celui de perspectivă;
– asigurarea mobilităţii studenţilor şi cadrelor didactice în spaţiul academic european, contribuind la creşterea capacităţii de adaptare şi a flexibilităţii acestora în raport cu exigenţele formulate la nivel european;
Rezultatele proceselor educaţionale din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice Bucureşti sunt concretizate în:
– formarea profesională, ştiinţifică şi practică de performanţă a studenţilor, astfel încât aceştia să facă faţă cerinţelor tot mai ridicate ale pieţei muncii;
– absolvenţii noştri sunt profesionişti capabili de a-şi perfecţiona pregătirea şi de a accede, pe bază de rezultate concrete şi competenţe, de la funcţiile de execuţie la cele de analiză şi conducere, contribuind astfel la realizarea performanţei şi la progresul organizaţiilor din care fac parte;
– facilitarea însuşirii unui volum însemnat de cunoştinţe teoretice, precum şi formarea acelor deprinderi practice necesare abordării eficiente a conjuncturilor pieţei româneşti şi pieţelor internaţionale;
– desfăşurarea proceselor didactice cu scopurile clar definite de identificare a fenomenelor şi proceselor economice actuale şi analizarea tendinţelor lor de evoluţie, de studiere a comportamentului economic şi proiectarea căilor de creştere economică.
Facultatea de Ştiinţe Economice Bucureşti, prin complexitatea programelor de studii pe care le oferă, asigură realizarea unui învăţământ de performanţă, dezvoltat şi perfecţionat printr-o susţinută activitate de cercetare, obţinându-se astfel concordanţa dintre obiectivele sale academice şi cerinţele unei societăţi bazate pe cunoaştere şi educaţie permanentă, transparenţă, eficienţă şi responsabilitate.